Bahan-bahan
Knorr Kiub Pati Ayam
Pilih saiz
Pilih peruncit
Pilih peruncit
Pilih peruncit
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu
Pilih saiz
Pilih peruncit
Pilih peruncit
Untuk bahan Ayam
-
500 gram Isi ayam - dipotong kecil
-
2 biji Telur - dipukul ringan
Untuk bahan tepung
-
3 sudu besar Tepung beras
-
3 sudu besar Tepung jagung
-
1 sudu besar Tepung gandum
-
¼ sudu besar Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu
-
3 inci Biji buah pelaga
-
6 biji Bawang merah - dihirs
-
3 ulas Bawang putih - dihiris
Untuk bahan Buttermilk
-
6 sudu besar Mentega
-
7 ulas Bawang putih - dicincang
-
4-5 tangkai Cili padi - dihiris halus
-
1-2 tangkai Daun kari
-
1 tin (390ml) Susu cair
-
½ sudu besar Tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
-
1 kiub Knorr Kiub Pati Ayam
-
½ sudu kecil Gula
Langkah-langkah
Bahan bahan tepung dibahagi kepada 2 mangkuk.
Ambil sekeping ayam dan dicelup dalam mangkuk A sebelum digaul gaul dalam mangkuk adunan telur dan akhir sekali, celup dalam tepung dalam mangkuk B. Ketepikan. Buat sehingga habis kesemuanya.
Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah dicelup tepung tadi sehingga berwarna keemasan. Angkat dan tos.
Menggunakan kuali yang lain, masukkan mentega dan biarkan mentega cair dan panas. Tumis bawang putih dan cili padi sehingga bawang naik bau dan berwarna sedikit kekuningan.
Masukkan susu cair dan kacau rata. Masukkan daun kari, gula dan garam. Setelah secukup rasa, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan.
Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng. Gaul rata rata dan sedia untuk dihidangkan panas panas.