Ayam Masak Merah (Ramadan) - Nak Makan Apa?

Ayam Masak Merah (Ramadan)

Simpan ke kegemaran anda

20jam 15minit
8 Hidangan
Ringkas - Easy
Nak Makan Apa|Mei 15, 2021
Decorative Image

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
kiub pati ayam
Knorr Kiub Pati Ayam
Beli dalam talian
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu
Beli dalam talian
Decorative Image

Untuk bahan bahan A

Untuk bahan kisar

  • 2 biji Bawang besar
  • 6 biji Bawang merah
  • 2 ulas Bawang putih
  • ½ inci halia
Decorative Image

1

Cara penyediaan: 

Ayam di lumur dengan ½ sudu besar serbuk Knorr Pasti Sedap dan ½ sudu besar serbuk kunyit. Kemudian goreng sehingga sekadar masak sahaja.

2

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan terbit minyak.

3

Masukkan cili kisar dan tumis atas api sederhana sehingga garing dan terbit minyak.

4

Kemudian masukkan kiub ayam Knorr, sos tomato, sos cili dan gula. Kacau rata. Masukkan sedikit air.

5

Setelah mendidih, masukkan ayam. Kacau rata. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacang peas. Jika suka, masukkan sedikit susu. Sesuaikan rasa dan boleh tutup api.

Tips nutrisi

  • Untuk pilihan yang lebih sihat, masakan ayam tanpa kulit kerana kulit mengandungi lemak yang tepu.
  • Kacang peas yang segar adalah tinggi dalam vitamin C. Vitamin C menyumbang bagi penyerapan zat besi dari makanan.
Kandungan disimpan ke kegemaran anda.
Kandungan dikeluarkan daripada kegemaran anda.