Resipi Ayam Masak Merah - Nak Makan Apa?

Resipi Ayam Masak Merah

Save to your favorites

Resipi Ayam Masak Merah yang mengunakan Knorr SavorRich Ayam ini memikat hati dan selera seisi keluarga.

45min
5 Servings
Ringkas - Easy
~500kcal/ hidangan*

*Sumber Rujukan Pengiraan Nutrien: USDA, Data Komposisi Makanan Malaysia, Tenaga dan Komposisi Nutrien Makanan Singapura dan Label Produk.

Nak Makan Apa|August 30, 2019

Ingredients

Needed for this recipe:
Knorr Kiub Pati Ayam
Knorr Kiub Pati Ayam
Buy online
  • 1 kg ayam, goreng ½ masak
  • 4 biji cili api
  • 2 batang serai
  • 4 sudu besar sos cili
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 1 keping asam keeping
  • 2 biji tomato, dipotong dadu
  • ½ cawan air
  • 2 sudu besar minyak masak
  • minyak masak untuk menggoreng
  • campuran kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
  • daun ketumbar untuk hiasan

Bahan kisar

  • 1 batang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci lengkuas
  • 20 biji cili kering, direbus

Nutritional tips

Ambil Pinggan Sihat Malaysia – Suku-suku Separuh sebagai panduan, hidangkan ayam masak merah dengan sayur-sayuran dan nasi.

Steps

1

Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam kuali, tumiskan semua rempah ratus sehingga naik bau, masukkan bahan kisar dan sedikit air, kacau sehingga pecah minyak.

 

2

Masukkan sos cili, sos tomato, serai dan Knorr SavorRich Ayam. Kacau sebati. 

 

 

3

Masukkan ayam goreng, cili padi dan tomato. Tambah air dan reneh sehingga ayam masak sepenuhnya.

 

4

Hias dengan daun ketumbar dan hidang panas.

Post saved to your favorites.
Post removed from favorites.