Kek Teh Matcha

55min
4 Hidangan
Ringkas - Easy
Matcha Tea Cake

Matcha Tea Cake (Photo: NMA)

Bahan-bahan

  • stik pek
  • 80 g Mentega
  • 60 g Gula
  • 2 biji Telur
  • 100 g Tepung kek
  • ¾ sudu teh Serbuk penaik
  • 30 ml Susu

Untuk topping

  • 100 g Whipping cream
  • 2 stik pek

Langkah-langkah

1

Ayak tepung bersama serbk penaik. Kemudian masukkan Lipton Matcha Green Tea Latte dan gaul sehingga sebati. Ketepikan.

2

Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan campuran tepung dan susu. Kaup balik sehingga sebati.

3

Tuang adunan ke dalam tin kek dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160˚C selama 35-40 minit. Biar sejuk.

4

Untuk topping, pukul krim sehinnga kembang dan masukkan Lipton Matcha Green Tea Latte dan gaul sehingga sebati.

5

Untuk menghias, sapukan krim ke atas kek dan biarkan di dalam peti sejuk selama 2-3 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin kek. Potong kek mengikut saiz yang dikehendaki dan hiaskan dengan strawberi.

Exit mobile version