Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api

25minit
4 Hidangan
Ringkas - Easy
Ketam Masak Lemak Cili Api

Ketam Masak Lemak Cili Api (Photo:NMA)

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ikan Bilis
  • 5 ekor Ketam bunga, dibersihkan dan tos
  • 150 ml Santan
  • 1 batang Serai, diketuk
  • 1 keping Asam jawa
  • 1 Daun kunyit, dihiris
  • ¼ sudu teh Gula

Bahan Kisar

  • 5 biji Cili padi
  • 5 biji Bawang merah
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1 inci Kunyit segar
  • ½ cawan Air

Langkah-langkah

1

Masukkan bahan kisar dan air ke dalam periuk lalu biarkan ia mendidih.

2

Kemudian, masukkan santan dan kacau sehingga sebati. Masukkan ketam dan bahan yang lain. Perisakan dengan Knorr Kiub Pati Ikan Bilis.

3

Masak selama 7-9 minit dan gulai lemak ketam siap untuk dihidangkan.

4

Cara siang ketam yang mudah:

Terbalikkan badan ketam dan pisahkan bahagian berbentuk segi tiga di bawahnya. Tarik dan pisahkan daripada badan ketam.

5

Buang insang yang lembut seperti plastik yang terletak di bahagian kiri dan kanan badan ketam, kemudian cuci bersih segala kotoran yang melekat padanya. Bersihkan juga lendir di bawah tengah ketam.

6

Potong semua hujung yang tajam pada bahagian kaki ketam.

7

Buang cengkerang dan potong ketam kepada dua bahagian.

8

Potong bahagian mulut dan buang insang.

9

Cuci dan bersihkan semua kotoran.

Exit mobile version