Lempeng Kelapa dan Mentega Kacang - Nak Makan Apa?

Lempeng Kelapa dan Mentega Kacang

Simpan ke kegemaran anda

15minit
4 Hidangan
Ringkas - Easy
NMA Team|April 3, 2022
Decorative Image

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Lady’s Choice Mentega Kacang Halus
Lady's Choice Mentega Kacang Halus
Beli dalam talian
Lady’s Choice Mentega Kacang Kasar
Lady's Choice Mentega Kacang Kasar
Beli dalam talian
Decorative Image
  • 150 g Tepung serbaguna
  • ½ sudu teh Garam
  • 60 g Gula aising, diayak
  • 4 biji Telur, dipukul sedikit
  • 60 g Mentega tanpa garam, dicairkan
  • 60 ml Santan
  • 140 ml Air
    Minyak untuk disapu pada kuali

Untuk topping:

Decorative Image

1

Di dalam satu mangkuk, tuang masuk santan, air, telur, mentega dan garam, kacau sehingga sebati. Kemudian, masukkan tepung, gula aising dan Lady’s Choice Mentega Kacang Halus sedikit demi sedikit. Kacau sehingga membentuk adunan yang halus.

2

Sapukan sedikit minyak pada kuali tidak melekat dan panaskan kepada suhu sederhana tinggi. Sudukan sedikit adunan ke dalam kuali dan sapu dengan rata pada seluruh permukaan kuali.

3

Kemudian, masak dengan api rendah untuk 20 saat dan taburkan kelapa parut dan 1 sudu besar Lady’s Choice Mentega Kacang Kasar secara rawak pada seluruh permukaan lempeng. Tutup dengan penutup kuali selama 10-15 saat.

4

Akhirnya, buka penutup dan lipat lempeng menjadi separuh dan lipat sekali lagi menjadi bentuk segitiga. Hidangkan panas.

Kandungan disimpan ke kegemaran anda.
Kandungan dikeluarkan daripada kegemaran anda.