Bahan-bahan
-
600 g Ayam, dipotong kecil
-
6 sudu besar Santan
-
5 sudu besar Serbuk kari kurma
-
100 g Ubi kentang
-
40 g Lobak merah
-
100 g Tomato ceri merah
-
5 tangkai Daun ketumbar
-
250 g Beras basmathi
-
2 campur dengan 2 cawan air, Knorr Kiub Pati Ayam
-
1 sudu teh Serbuk lada sulah
Secubit garam
Bahan-bahan tumis
-
60 g Bawang besar
-
20 g Bawang putih
-
15 g Halia
-
2 batang Kayu manis
-
4 biji Bunga lawang
-
6 biji Buah pelaga
-
2 biji Cili hijau
-
4 helai Daun pandan
-
6 sudu besar Minyak sapi
Untuk hiasan:
-
Bawang goreng, daun ketumbar, cili merah, kacang ganjus
Langkah-langkah
1
Perap ayam dengan serbuk kari kurma dan santan selama 30 minit di dalam peti sejuk.
2
Panaskan ghee di dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumis sehingga wangi. Masukkan beras basmathi dan goreng selama 1 minit. Kemudian, masukkan ayam dan goreng selama 1 minit lagi.
3
Pindahkan campuran nasi ke dalam periuk nasi, tuangkan campuran Knorr Kiub Pati Ayam, sayur-sayuran, serbuk lada sulah dan garam. Kacau sehingga sebati dan masak mengikut arahan periuk nasi.
4
Hias dan hidangkan panas.