Resipi Popiah Mini Mayo - Nak Makan Apa?

Resipi Popiah Mini Mayo

Save to your favorites

Resipi Popiah Mini Mayo yang popular cukup mudah untuk dibuat sendiri dan sedap dihidang bersama masakan lain. Yang tak pandai masak boleh cuba juga.

1h
5 Servings
Sederhana - Medium
~350kcal/ hidangan*

*Sumber Rujukan Pengiraan Nutrien: USDA, Data Komposisi Makanan Malaysia, Tenaga dan Komposisi Nutrien Makanan Singapura dan Label Produk.

Nak Makan Apa|October 4, 2019

Ingredients

Needed for this recipe:
Lady's Choice Mayonis Sebenar
Lady's Choice Mayonis Sebenar
Buy online
  • 1 sengkuang, dihiris kasar
  • 40 g lobak merah, hihiris nipis
  • 50 g taugeh
  • 1 bawang, dicincang halus
  • 5 ulas bawang putih, dicincang halus
  • ½ sudu besar minyak masak
  • gula, garam dan serbuk lada putih secukup
  • sedikit air
  • kulit popiah
  • minyak untuk menggoreng
  • 2 sudu teh tepung jagung + 2 sudu besar air

Nutritional tips

  • Sayur-sayuran mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan untuk kesihatan tubuh badan.
  • Mayonis Sebenar Lady’s Choice mengandungi lemak tidak tepu seperti Omega 3.

Steps

1

Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Masak hampir empuk.

2

Masukkan taugeh, sedikit air dan didih selama 30 minit. Masukkan Mayonis Sebenar Lady’s Choice dan perasa dengan gula, garam dan serbuk lada putih.

3

Letakkan kulit popiah di atas permukaan yang bersih, sudukan inti popiah dan balut dangan kemas.

4

Gamkan bahagian hujung lipatan dengan bancuhan tepung.

5

Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng popiah sehingga kuning keemasan dan rangup. Angkat untuk tos minyak.

Post saved to your favorites.
Post removed from favorites.