Bahan-bahan
Untuk bahan bahan A
-
1 ekor Ayam
-
½ kg Santan segar
-
4 sudu besar kerisik/kelapa goreng
-
2 keping Asam keping
-
2 helai Daun kunyit - dihiris
-
1 atau 1 ½ Knorr Kiub Pati Ayam
Untuk bahan kisar
-
2 inci / (25 gram) halia
-
½ inci / (10 gram) Kunyit hidup
-
4 biji / (170 gram) Bawang besar
-
5 biji / (50 gram) Bawang merah
-
4 batang serai
-
3-4 sudu besar / (120 gram) Cili kering - dikisar
Untuk Hiasan
-
5-6 helai daun limau purut - dihiris
Langkah-langkah
1
Masukkan semua sekali ke dalam kuali dan masak sehingga rendang kering yang disukai.
2
Masukkan asam keping dan kiub pati ayam Knorr. Jika suka, boleh masukkan sedikit gula. Masak sehingga kering yang disukai.
3
Tambahkan daun kunyit, kacau rata.
4
Akhir sekali, tabur daun limau purut, dan boleh tutup api.