Rendang Ayam Knorr

1jam 5minit
6 Hidangan
Sederhana - Medium
Chicken rendang

Chicken rendang and ketupat, a Malaysian dish usually served for festive season

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ayam

Untuk bahan bahan A

  • 1 ekor Ayam
  • ½ kg Santan segar
  • 4 sudu besar kerisik/kelapa goreng
  • 2 keping Asam keping
  • 2 helai Daun kunyit - dihiris
  • 1 atau 1 ½ Knorr Kiub Pati Ayam

Untuk bahan kisar

  • 2 inci / (25 gram) halia
  • ½ inci / (10 gram) Kunyit hidup
  • 4 biji / (170 gram) Bawang besar
  • 5 biji / (50 gram) Bawang merah
  • 4 batang serai
  • 3-4 sudu besar / (120 gram) Cili kering - dikisar

Untuk Hiasan

  • 5-6 helai daun limau purut - dihiris

Langkah-langkah

1

Masukkan semua sekali ke dalam kuali dan masak sehingga rendang kering yang disukai.

2

Masukkan asam keping dan kiub pati ayam Knorr. Jika suka, boleh masukkan sedikit gula. Masak sehingga kering yang disukai.

3

Tambahkan daun kunyit, kacau rata.

 

4

Akhir sekali,  tabur daun limau purut, dan boleh tutup api. 

Exit mobile version