Resepi Bebola Daging Rasa Kari & Keju

35minit
5 Hidangan
Ringkas - Easy
Bebola Daging Rasa Keju Kari

Bebola Daging Rasa Keju & Kari (Photo: NMA)

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Lembu (6 Kiub 60g)

Untuk bebola daging

  • 500 g Daging, dikisar
  • ¼ batang Lobak merah, didadu kecil
  • 1 sudu besar Sos Lea & Perrin
  • ½ cawan Serbuk roti
  • 1 biji Kuning telur
  • ½ sudu teh Campuran herba
  • 1 sudu teh Serbuk lada hitam

Untuk sos

  • 1 sudu besar Mentega
  • 60 g Bawang Bombay, dihiris
  • 20 g Bawang putih, dicincang
  • 2 tangkal Daun kari
  • 2 sudu besar Serbuk kari
  • 40 ml Air
  • 250 g Krim rendah lemak
  • 25 g Keju cheddar
  • Hirisan cili padi untuk hiasan

Langkah-langkah

1

Untuk bebola daging, campurkan semua bahan-bahan sehingga sebati dan bentukkan campuran kepada bebola-bebola sebesar 1½ inci. Letakkan bebola daging di atas dulang pembakar dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180˚C selama 8 minit atau sehingga masak.

2

Untuk sos, cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang Bombay, bawang putih dan daun kari sehingga wangi. Kemudian, masukkan air, krim, Kiub Daging Knorr dan keju. Kacau sehingga sebati dan reneh sehingga sos pekat. Akhirnya, masukkan bebola daging dan kacau sehingga sebati.

3

Hiaskan dan hidang bersama kentang putar, pasta atau nasi putih.

Exit mobile version