Roti Telur Cawan - Nak Makan Apa?

Roti Telur Cawan

Simpan ke kegemaran anda

Hidangkan resepi Roti Telur Cawan ini buat sarapan pagi di rumah yang pasti akan memenangi hati seisi keluarga.

25minit
5 Hidangan
Ringkas
460kcal
Nak Makan Apa|Ogos 5, 2020

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Lady's Choice Mayonis Sebenar
Lady's Choice Mayonis Sebenar
Beli dalam talian
Lady's Choice Sapuan Ayam
Lady’s Choice Sapuan Ayam
  • 3 biji Telur
  • 60 ml Susu
  • Secubit Serbuk lada sulah
  • 5 biji Tomato ceri, didadu
  • 3 keping Keju cheddar, dihiris
  • ½ sudu teh Campuran herba (Mix herbs)
  • 10 keping Roti gandum, sisi dipotong
  • ½ sudu besar Minyak masak
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan

Tips nutrisi

  • Keju mengandungi kalsium dan zat besi. Kalsium membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat; zat besi adalah factor dalam pembentukan she darah merah.
  • Gunakan keju yang kurang natrium/garam sebagai pilihan yang lebih sihat.

Langkah-langkah

1

Di dalam mangkuk besar, campurkan lapan bahan pertama sehingga sebati.

2

Leperkan roti sehingga nipis dengan pin penggelek dan tekan dalam tin mafin yang dilengser minyak.

3

Tuangkan campuran telur ke dalam cawan roti dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 160 °C selama 10-12 minutes atau sehingga inti masak.

Roti telur cawan ini bukan sahaja mudah di buat tetapi sesuai dimakan bila – bila masa. Jadikan ia sebagai sarapan pagi, bekalkannya untuk makan on-the-go, padankannya bersama teh panas untuk makan petang ataupun hidangkan kuantiti yang banyak bagi jamuan majlis di rumah. Selamat mencuba!

Kandungan disimpan ke kegemaran anda.
Kandungan dikeluarkan daripada kegemaran anda.