Resepi Resipi Salad Kentang dan Telur - Nak Makan Apa?

Resipi Salad Kentang dan Telur

Simpan ke kegemaran anda

Resepi Salad Kentang dan Telur ini sangat mudah untuk disediakan Ditambah pula dengan sos Mayonis Sebenar Lady’s Choice. Sedapnya!

40minit
4 Hidangan
Ringkas - Easy
~280kcal/hidangan*

*Sumber Rujukan Pengiraan Nutrien: USDA, Data Komposisi Makanan Malaysia, Tenaga dan Komposisi Nutrien Makanan Singapura dan Label Produk.

Nak Makan Apa|Disember 31, 2019 Decorative Image

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Lady's Choice Mayonis Sebenar
Lady's Choice Mayonis Sebenar
Beli dalam talian
Decorative Image
  • 3 biji telur, direbus dan dipotong kecil
  • 400 g ubi kentang Russet, dipotong dadu
  • 200 g lobak merah, dipotong dadu
  • ¼ cawan jagung manis, dimasak
  • ¼ cawan kubis ungu, dihiris nipis
  • ¼ cawan timun Jepun, dihiris, nipis
  • ¼ cawan bawang merah, dipotong dadu (jika suka)
  • 2 sudu besar cuka putih
  • 1½ sudu the gula perang
  • Garam dan lada sulah secukup rasa
  • Air untuk memasak

Langkah-langkah

1

Dalam periuk, masukkan air, ubi kentang dan lobak merah dan masak sampai empuk. Toskan dan masukkan ke dalam mangkuk besar.

 

2

Masukkan telur, jagung manis, kubis ungu  dan timun.  Gaul sehingga sebati.

 

3

Masukkan Mayonis Sebenar Lady’s Choice, cuka, gula perang, garam dan lada sulah secukupnya. Gaul sehingga sebati.

 

4

Siap dan sedia dihidangkan.

Decorative Image

Tips nutrisi

  • Selain protein, telur juga mengandungi vitamin D. Vitamin D diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.
  • Lobak dan kubis ungu mengandungi vitamin A. •Vitamin A bukan sahaja penting untuk fungsi mata, ia juga membantu menjaga kesihatan kulit dan membran mukus.
Kandungan disimpan ke kegemaran anda.
Kandungan dikeluarkan daripada kegemaran anda.