Sup Tauhu Telur

35minit
4 Hidangan
Ringkas - Easy

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Lembu (6 Kiub 60g)

Untuk bahan bahan

  • 1 pek Cendawan Enoki
  • 5 keping Cendawan Shiitake
  • 3 pek Tahu telur - dibelah dua
  • 1 sudu kecil Lada sulah
  • 3 ulas Bawang putih
  • 3 akar Pokok ketumbar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan Tepung jagung- digaul dengan air
  • Sedikit daun bawang

Langkah-langkah

1

Cara penyediaan: 

Panaskan minyak dan goreng kan tofu telur sehingga keperangan.  Angkat dan ketepikan.

2

Keluarkan minyak dan tumis kan bahan tumbuk tadi sehingga wangi.  Mori menggunakan periuk non-stick jadi tak perlu sangat minyak.  Jika perlu, letak sedikit minyak.

3

Kemudian masukkan cendawan shittaki dan masak sehingga sedikit lembut.

4

Kemudian masukkan air dan biar didih sebentar.

5

Masukkan 1 Knorr Kiub lembu dan biarkan sup mereneh sebentar

6

Masukkan Tofu telur yang di goreng kan tadi.

7

Telur yang di pukul sedikit kemudian tuang kan ke dalam kuah sup.

8

Biar kan renih sebentar

9

Tuang kan air tepung jagung.

10

Masukkan cendawan enoki dan matikan api.

11

Taburkan daun bawang dan sedia untuk dihidang.

Exit mobile version