Yong Tau Fu - Nak Makan Apa?

Yong Tau Fu

Save to your favorites

40min
6 Servings
Ringkas - Easy
Nak Makan Apa|May 15, 2021

Bahan-Bahan

Untuk bahan bahan

  • 1 sudu besar Tepung gandum
  • 1 sudu besar Tepung jagung
  • 1 sudu besar taucu
  • 2 sudu besar Kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram Daun Pandan
  • 2-3 sudu besar gula
  • 1½ cawan air
  • Minyak masak
  • ¼ cawan Kacang tanah
  • ½ sudu besar Tepung gandum
  • ½ sudu besar Tepung jagung
  • 1½ cawan Air
  • Kiub Pasti Sedap secukupnya
  • 1 ulas Bawang putih
  • 2 sudu besar Cili kering kisar

Langkah-Langkah

1

Cara penyediaan kuah hitam: 

Masukkan tepung gandum, tepung jagung, taucu, kicap manis dan sos tiram dan gula. Kemudian masukkan sedikit air dan dikisar sehingga taucu hancur.

2

Masukkan kedalam periuk, api sederhana dan masakkan kuah ,tersebut. Pastikan kacau kuah supaya kuah tidak berketul. Jangan masak terlalu pekat.

3

Cara penyediaan kuah merah/pedas: 

Panaskan minyak masak dan masukkan kacang tanah dan gorengkan sehingga garing. Kemudian dikisarkan dengan sedikit tepung gandum dan tepung jagung dan air dan sedikit gula dan tambahkan Knorr Pasti Sedap secukupnya.

4

Kisarkan sampai kacang tanah betul betul hancur.

5

Langkah seterusnya, panaskan minyak kedalam kuali dan tumiskan bawang putih. Tumiskan cili kering sehingga pecah minyak di atas api kecil.

6

Masukkan bahan bahan yang dikisar tadi.

7

Masakkan kuah dalam 4 – 5 minit sehingga pekat.

8

Cara penyediaan bebola: 

Rebuskan bebola pilihan dan setelah masak boleh di guntingkan.

9

Siap untuk dihidangkan bersama kuah hitam atau kuah merah.

Post saved to your favorites.
Post removed from favorites.