Ayam Buttermilk Sedap dan Mudah

30minit
5 Hidangan
Sederhana - Medium

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ayam
Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu

Untuk bahan Ayam

  • 500 gram Isi ayam - dipotong kecil
  • 2 biji Telur - dipukul ringan

Untuk bahan tepung

  • 3 sudu besar Tepung beras
  • 3 sudu besar Tepung jagung
  • 1 sudu besar Tepung gandum
  • 3 inci Biji buah pelaga
  • 6 biji Bawang merah - dihirs
  • 3 ulas Bawang putih - dihiris

Untuk bahan Buttermilk

  • 6 sudu besar Mentega
  • 7 ulas Bawang putih - dicincang
  • 4-5 tangkai Cili padi - dihiris halus
  • 1-2 tangkai Daun kari
  • 1 tin (390ml) Susu cair
  • ½ sudu besar Tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • ½ sudu kecil Gula

Langkah-langkah

1

Bahan bahan tepung dibahagi kepada 2 mangkuk.

2

Ambil sekeping ayam dan dicelup dalam mangkuk A sebelum digaul gaul dalam mangkuk adunan telur dan akhir sekali, celup dalam tepung dalam mangkuk B. Ketepikan. Buat sehingga habis kesemuanya.

3

Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah dicelup tepung tadi sehingga berwarna keemasan. Angkat dan tos.

4

Menggunakan kuali yang lain, masukkan mentega dan biarkan mentega cair dan panas. Tumis bawang putih dan cili padi sehingga bawang naik bau dan berwarna sedikit kekuningan.

5

Masukkan susu cair dan kacau rata. Masukkan daun kari, gula dan garam. Setelah secukup rasa, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan.

6

Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng. Gaul rata rata dan sedia untuk dihidangkan panas panas.

Exit mobile version