Ayam Buttermilk Sedap dan Mudah - Nak Makan Apa?

Ayam Buttermilk Sedap dan Mudah

Simpan ke kegemaran anda

30min
5 Hidangan
Sederhana - Medium
Nak Makan Apa|Mei 16, 2021

Bahan-Bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ayam
Knorr Kiub Pati Ayam
Beli dalam talian
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu 100g
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu
Beli dalam talian

Untuk bahan Ayam

  • 500 gram Isi ayam - dipotong kecil
  • 2 biji Telur - dipukul ringan

Untuk bahan tepung

  • 3 sudu besar Tepung beras
  • 3 sudu besar Tepung jagung
  • 1 sudu besar Tepung gandum
  • 3 inci Biji buah pelaga
  • 6 biji Bawang merah - dihirs
  • 3 ulas Bawang putih - dihiris

Untuk bahan Buttermilk

  • 6 sudu besar Mentega
  • 7 ulas Bawang putih - dicincang
  • 4-5 tangkai Cili padi - dihiris halus
  • 1-2 tangkai Daun kari
  • 1 tin (390ml) Susu cair
  • ½ sudu besar Tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • ½ sudu kecil Gula

Tips nutrisi

  • Ayam mengandungi protein – nutrisi yang penting bagi pertumbuhan dan perkembangan. 
  • Ambil Pinggan Sihat Malaysia – Suku-suku Separuh sebagai panduan, hidangkan suku pinggan dengan ayam buttermilk, suku pinggan dengan nasi dan separuh pinggan dengan sayur-sayuran dan buah-buahan. 

Langkah-Langkah

1

Bahan bahan tepung dibahagi kepada 2 mangkuk.

2

Ambil sekeping ayam dan dicelup dalam mangkuk A sebelum digaul gaul dalam mangkuk adunan telur dan akhir sekali, celup dalam tepung dalam mangkuk B. Ketepikan. Buat sehingga habis kesemuanya.

3

Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah dicelup tepung tadi sehingga berwarna keemasan. Angkat dan tos.

4

Menggunakan kuali yang lain, masukkan mentega dan biarkan mentega cair dan panas. Tumis bawang putih dan cili padi sehingga bawang naik bau dan berwarna sedikit kekuningan.

5

Masukkan susu cair dan kacau rata. Masukkan daun kari, gula dan garam. Setelah secukup rasa, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan.

6

Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng. Gaul rata rata dan sedia untuk dihidangkan panas panas.

Kandungan disimpan ke kegemaran anda.
Kandungan dikeluarkan daripada kegemaran anda.