Bahan-bahan
Untuk bahan bahan adunan tepung
-
½ cawan tepung
-
1 biji telur
-
½ cawan Santan pekat
-
2 cawan air
-
Pewarna makanan
-
1 sudu kecil Garam
Untuk bahan bahan inti
-
Minyak masak
-
½ biji Bawang Holland
-
1 sudu besar Serbuk kari + air
-
(250 gram) Daging cincang
-
1 kiub Pati Lembu Knorr
-
Gula
-
Cili Merah Untuk hiasan
-
Daun ketumbar Untuk hiasan
Langkah-langkah
1
Cara penyediaan:
Masukkan tepung gandum, telur, santan pekat, air, perwarna makanan dan dikisarkan sehingga sebati dan masukkan sedikit garam. Kemudian ketepikan.
2
Tumiskan bawang holland, masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dan tumis sehingga pecah minyak.
3
Masukkan daging cincang dan kacaukan sehingga sebati. Masukkan 1 kiub Pati Lembu Knorr dan gula sedikit.
4
Untuk acuan, sapukan dengan sedikit minyak dan panaskan terlebih dahulu. Setelah panas, masukkan adunan tepung dan bakar 3 – 4 minit.
5
Setelah separuh masak, letakkan inti tadi ke atas dan hiaskan dengan cili merah dan daun ketumbar.
6
Kemudian bakar didalam oven 150 darjah selama 15 minit. Pastikan guna api bawah sahaja.
7
Siap untuk dihidangkan.