Horlicks Biscuit Dam

45minit
50 Hidangan
Sukar - Hard
Horlicks Biscuit Dam

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Horlicks Original
Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Horlicks Pouch Chocolate

Set A

  • 340 g Tepung serbaguna
  • ½ sudu teh Serbuk penaik
  • ½ sudu teh Garam
  • 227 g Mentega tanpa garam
  • 80 g Gula aising
  • 40 g Gula
  • 70 g Horlicks Original Horlicks Original
  • 1 Telur + 1 kuning telur
  • *simpan putih telur

Set B

  • 340 g Tepung serbaguna
  • ½ sudu teh Serbuk penaik
  • ½ sudu teh Garam
  • 227 g Mentega tanpa garam
  • 80 g Gula aising
  • 40 g Gula
  • 70 g Coklat Horlicks Horlicks Pouch Chocolate
  • 1 Telur + 1 kuning telur
  • *simpan putih telur

Gam makanan untuk membentuk:

  • Putih telur + 1 sudu besar air, gaul rata

Langkah-langkah

1

Untuk doh A, campurkan serbuk penaik dengan garam sehingga sebati. Ketepikan 

2

Pukul mentega dengan kelajuan tinggi sehingga gebu. Kemudiannya, masukkan gula aising, gula, Horlicks Original dan pukul dengan kelajuan tinggi. Seterusnya, masukkan telur dan terus pukul dengan kelajuan tinggi sehingga sebati 

3

Masukkan campurang tepung dan pukul dengan kelajuan rendah sehingga membentuk doh. Doh akan menjadi pekat dan melekit. Bahagikan doh kepada 2 saiz 6” panjang x 2” lebar. Ketepikan 

4

Ulangi langkah 1-3 untuk bahan-bahan doh B.  

5

Sejukkan kedua-dua doh di dalam peti sejuk selama 1 jam. 

6

Canai kedua-dua doh menjadi saiz 5’’ x 8’’ dan ½’’ tebal. Gunakan pembaris untuk menandakan ½’’ pada doh dan kemudian potong memanjang menjadi jalur ½’’. 

7

Untuk membentuk, susunkan jalur doh secara berselang-seli A dan B.  Susun 3×3 untuk membentuk corak dam. Sapukan gam makanan pada setiap selang lapisan supaya lapisan melekat 

8

Balutkan doh dengan plastic wrap gred makanan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit. 

9

Potong nipis doh lebih kurang ½ tebal dan susunkan biskut di atas dulang pembakar yang telah dialaskan dengan kertas minyak. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170˚C selama 13-14 minit atau sehingga warna kuning keemasan 

10

Simpan biskut di dalam bekas kedap udara setelah sejuk sepenuhnya 

Exit mobile version