Bahan-bahan
-
200 g mee kuning
-
1 sudu besar kicap manis
-
50 gm udang
-
50 gm sotong
-
50 gm ayam bahagian dada
-
2 ulas bawang putih, diketuk
-
5 tangkai cili padi, diketuk
-
½ batang karot
-
30 gm sayur sawi
-
50 gm bunga kobis
-
1 biji tomato, potong 6
-
1 sudu besar sos tiram
-
1 Kiub Ayam Knorr Knorr Kiub Pati Ayam
-
1 sudu besar tepung jagung
-
150 ml air
Langkah-langkah
1
Panaskan sedikit minyak. Gaul rata mee bersama kicap dan masukkan ke dalam kuali. Kacau seketika, angkat dan ketepikan.
2
Dalam kuali yang sama, panaskan lagi sekali minyak dan masukkan bawang putih bersama cili padi. Goreng sehingga naik bau.
3
Masukkan sotong, udang dan isi ayam. Kacau sehingga sotong dan udang hampir masak. Masukkan karot, bunga kobis dan batang sawi, kemudian diikuti daun sawi dan tomato.
4
Tuang air secukupnya dan masak sehingga mendidih. Masukkan Kiub Ayam Knorr, sos tiram dan bancuhan tepung jagung.
5
Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Tuang kuah ke atas mee tadi.