Bahan-bahan
-
3 sudu besar Minyak masak
-
25 - 30 batang Serai
-
650 g Dada ayam kisar
-
1 cawan Kelapa parut segar
Untuk bahan-bahan rempah:
-
6 biji Bawang merah
-
8 ulas Bawang putih
-
10 g Lengkuas
-
10 g Cekur
-
1 batang Serai
-
20 g Kunyit
-
4 helai Daun limau purut, dibuang tangkai dan tulang tengah
-
5 biji Buah keras
-
1 sudu teh Belacan
-
2 sudu teh Biji ketumbar
-
5 biji Cili padi
-
1 sudu teh Garam
-
10 g Gula Melaka
-
2 sudu besar Santan
Untuk sos pencicah:
-
400 ml Hellmann's Triple Citrus
-
3 sudu teh Parutan kelapa
-
12 helai Daun pudina, dicincang halus
-
3 helai Daun limau purut, dicincang halus
-
3 tangkai Daun ketumbar, dicincang halus
-
3 sudu besar Madu
-
3 sudu besar Krim memasak
-
1 biji Cili padi, dicincang halus
Langkah-langkah
1
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan rempah sehingga wangi. Ketepikan untuk dibiar sejuk.
2
Potong serai kepada 6-7 inci panjang, buang bahagian yang berlebihan dan lapisan yang lebam.
3
Letakkan dada ayam di dalam mangkuk besar dan masukkan parutan kelapa dan pes rempah yang disejukkan, kacau sehingga sebati.
4
Sudukan 1-2 sudu besar campuran daging ayam dan lilitkan pada batang serai. Ulangi langkah untuk batang serai yang lain.
5
Panaskan kuali, sapu sedikit minyak pada sate dan panggang sehingga warna kuning keemasan. Hidangkan dengan sos pencicah.
6
Untuk sos pencicah, campur semua bahan-bahan untuk sos pencicah di dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.