Bahan-bahan
Untuk bahan bahan
-
½ ekor ayam
-
Rempah 4 sekawan
-
2 biji Ubi kentang
-
1 batang Lobak merah
-
1 batang Sayur leek
-
1 biji Buah tomato
-
4 sudu besar Minyak masak
Untuk bahan dikisar
-
4 biji Bawang merah
-
3 ulas Bawang putih
-
1 inci halia
-
2 biji Buah keras
Untuk bahan ditumbuk
-
½ biji Buah pala
-
1 sudu kecil Lada sulah biji
Langkah-langkah
1
Cara penyediaan:
Rebus ayam dengan 1 ½ liter air sehingga mendidih. Masukkan ubi kentang dan diikuti dengan lobak merah.
2
Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan, bahan kisar dan bahan tumbuk sehingga naik bau.
3
Tuang bahan tumis ke dalam periuk rebusan ayam. Masukkan kiub pati ayam.
4
Akhir sekali masukkan buah tomato dan leek.
5
Sebelum dihidangkan, tabur dengan bawang goreng.