Bahan-bahan
-
1 kg Tulang rusuk - di rebus
-
Rempah 4 sekawan
-
½ sudu kecil gula
-
1 sudu kecil Serbuk Limau Nipis Knorr
-
2 Sayur batang Saderi
-
1-5 sudu besar Minyak masak
Bahan A - kisar:
-
½ biji Bawang besar
-
3 biji Bawang merah
-
3 ulas Bawang putih
-
2 inci halia
-
1 sudu besar Lada hitam biji
-
½ biji Buah pala
Bahan B:
-
2 sudu besar Rempah sup
-
3 sudu kecil Campuran rempah ketumbar biji, jintan manis dan jintan putih
Langkah-langkah
1
Rebus tulang dengan 1 ½ liter air sehingga daging empuk. Atau boleh dimasak tulang dengan periuk tekanan selama 30 minit.
2
Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan bahan B. Kacau dan tumis sehingga terbit minyak.
3
Tuang bahan tumis ke dalam periuk rebusan tulang.
4
Masukkan kiub pati daging Knorr, gula dan serbuk limau nipis Knorr.
5
Setelah mendidih, masukkan batang saderi. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.