Bahan-bahan
Untuk bahan bahan sos
-
3 sudu besar Sos tiram
-
3 sudu besar Kicap manis
-
2 sudu besar Kicap cair
-
1 sudu kecil Lada hitam kasar
Untuk bahan bahan lain
-
3 ulas Bawang putih - diketuk
-
3 tangkai Cili kering
-
1 keping isi ayam bahagian paha - dipotong kiub
-
3 keping Shiitake -dihiris kasar
-
1 sudu besar Tepung jagung
-
Air secukupnya
-
Sayur Pak Choy
-
Sedikit minyak masak
Langkah-langkah
1
Panaskan pot dan tuangkan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih dan cili kering sehingga naik bau.
2
Masukkan isi ayam dan masak sehingga ia separuh masak.
3
Masukkan cendawan shitakki dan masak lagi.
4
Kemudian, masukkan sos dan kacaukan semua bahan tersebut.
5
Masukkan air dan kemudian, masukkan Knorr Kiub Pati Ikan Bilis.
6
Bila sudah mendidih, masukkan pula air tepung jagung.
7
Apabila kuah sudah pekat, matikan api.
8
Tuangkan kuah di atas yee mee, susunkan sayur pak choy dan tutup. Masak selama 30 saat dan buka penutup.
9
Masukkan telur dan tutup semula. Biarkan ia masak.
10
Matikan api dan hiaskan dengan daun bawang.
11
Claypot yee mee siap untuk dihidangkan.