Chicken Chop

30minit
2 Hidangan
Sederhana - Medium

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ayam
Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu

Untuk perapan ayam:

  • 2 keping Chicken Thighs
  • Tepung Gandum
  • 2 biji telur - pukul ringan
  • 70 gm breadcrumbs
  • Minyak masak secukupnya

Bahan perap:

Untuk Sos Lada Hitam:

  • 2 sudu besar mentega
  • 1 biji bawang besar Holland - potong dadu
  • ½ sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 cawan air
  • ½ sudu besar lada hitam kisar kasar
  • ½ sudu besar kicap pekat
  • Garam - jika perlu

Langkah-langkah

1

Perap ayam: 

Perap ayam dengan bahan perap selama 3 jam atau semalaman. Keluarkan dan lap kering dengan kertas tuala dapur. 

2

Tabur dengan tepung dan goncang untuk membuang lebihan tepung. Celup ke dalam telur dan golek ke dalam serbuk roti. 

3

Panaskan minyak dan goreng sehingga kedua-dua belah permukaan berwarna keperangan dan masak.

4

Sos lada Hitam:

Panaskan mentega dan tumis bawang besar sehingga naik bau. Masukkan tepung gandum. Kacau rata.

5

Masukkan kiub pati ayam, sos cili, sos tomato dan 2 cawan air.

6

Masukkan lada hitam dan kicap pekat. Kacau rata. Angkat dan masukkan ke dalam blender dan kisar halus.

7

Tuang semula sos yang dikisar ke dalam kuali dan kacau seketika sahaja kerana kuah akan menjadi pekat.

8

Angkat dan tutup api.

Exit mobile version