Bahan-bahan
-
1 kg daging lembu, dipotong kiub kecil
Bahan-bahan (A)
-
8 bawang merah, dipotong kasar
-
6 ulas bawang putih
-
5 sm halia muda, dipotong kasar
-
4 sm lengkuas, dipotong kasar
-
80 g cili kering, direbus, dipotong kasar
-
250 ml air, untuk kisar
Bahan-bahan (B)
-
3 sm kulit kayu manis
-
1 gram bunga cengkih
-
2 gram buah pelage
-
10 gram bunga lawang
-
1 tangkai daun kari
-
2 sudu besar minyak masak
Campuran rempah
-
30 gram rempah kari daging
-
20 gram rempah kerutuk
-
20 gram air asam jawa
-
30 gram gula Melaka
-
10 gram gula
-
50 ml air
-
300 ml santan
-
Garam secukup
Langkah-langkah
1
Bahan-bahan (A) dikisar sehingga halus.
2
Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan (B). Masukkan pes dan tumis sehingga naik bau.
3
Masukkan campuran rempah dan kacau sehingga naik minyak.
4
Masukkan daging, air, Kiub Pati Daging Knorr dan gaul ratai. Didih sehingga empuk.
5
Masukkan santan dan perisakan secukup rasa.
6
Hidang panas dengan nasi.