Daging Ungkep - Nak Makan Apa?

Daging Ungkep

Simpan ke kegemaran anda

1jam
6 Hidangan
Sederhana - Medium
Nak Makan Apa|Mei 15, 2021
Decorative Image

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu
Knorr Penambah Perisa Semua Dalam Satu
Beli dalam talian
Decorative Image

Untuk bahan bahan A

  • ½ kg Daging - dihirs nipis
  • 2 inci Lengkuas - diketuk
  • 4 helai Daun salam
  • (40 gram) Gula merah/gula melaka
  • 1 sudu besar Gula putih
  • ½ sudu kecil Pes asam jawa
  • (250 gram) Santan pekat - tambah air menjadi (500 ml)
  • 1 sudu besar Cili kisar
  • 1 cawan Minyak masak

Untuk bahan bahan dikisar

  • 6 ulas Bawang putih
  • 12 biji Bawang merah
  • 6 biji Buah keras
  • 4 sudu besar ketumbar
Decorative Image

1

Cara penyediaan: 

Kisar bahan kisar dan masukkan gula merah sekali. Air asam dicampurkan sekali. Masukkan daun salam dan lengkuas.

2

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan daun salam sehingga terbit minyak.

3

Masukkan daging dan masak sehingga daging tak merah, baru dimasukkan santan sedikit sedikit sehingga daging empuk.

4

Masukkan gula melaka, gula, pes asam jawa dan serbuk Knorr Pasti Sedap. Masak sehingga kering yang disukai.

Tips nutrisi

  • Selain protein, daging mengandungi zat besi yang penting dalam pembentukan sel darah merah.
  • Ambil Pinggan Sihat Malaysia – Suku-suku Separuh sebagai panduan, hidangkan daging ungkep dengan sayur-sayuran dan nasi.
Kandungan disimpan ke kegemaran anda.
Kandungan dikeluarkan daripada kegemaran anda.