Sup Ayam dengan Cendawan Tiram - Nak Makan Apa?

Sup Ayam dengan Cendawan Tiram

Simpan ke kegemaran anda

Sup Ayam dengan Cendawan Tiram sememangnya menu pembangkit selera yang terbaik, terutama sekali bila waktu sakit tekak…

30minit
4 Hidangan
Ringkas
~320kcal/hidangan*

*Sumber Rujukan Pengiraan Nutrien: USDA, Data Komposisi Makanan Malaysia, Tenaga dan Komposisi Nutrien Makanan Singapura dan Label Produk.

Nak Makan Apa|Februari 8, 2019

Bahan-bahan

  • 2 sudu besar minyak sayuran
  • 25 g ulas bawang kecil, dihiris halus
  • 180 g ayam dada tanpa kulit, dihiris
  • 100 g lobak merah, dihiris
  • 200 g kentang, didadu
  • 1000 ml air
  • 200 g cendawan tiram
  • 55 g saderi, dipotong kepada 2 inci
  • 80 g jagung bayi
  • 2 sudu teh lada putih
  • 10 g suun cina, direndam dalam air panas
  • Garam secukup rasa

Hisan

  • 2 cili padi, dihiris
  • Daun ketumbar

Tips nutrisi

  • Cendawan tiram dan ayam mengandungi niasin (Vitamin B3) yang diperlukan untuk membebaskan tenaga daripada protein, lemak dan karbohidrat.
  • Tambahkan cendawan Enoki untuk meningkatkan rasa umami di dalam sup.

Langkah-langkah

1

Panaskan minyak sayuran dalam periuk dan tumiskan bawang kecil. Masukkan ayam dan masak sehingga ¾ masak. Masukkan lobak merah dan kentang. Gaul dengan baik.

2

Tambahkan air dan Kiub Pati Ayam Knorr. Kacaukan sehingga mendidih, pelahankan api dan biarkan mereneh.

3

Masukkan cendawan tiram, saderi, jagung bayi, lada putih dan garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan suun cina.

4

Hiaskan dengan cili padi dan daun ketumbar sebelum menghidangkannya.

Kandungan disimpan ke kegemaran anda.
Kandungan dikeluarkan daripada kegemaran anda.