Biskut Mentega Kacang Raya
- 120 g Tepung gandum
- ½ sudu teh Soda bikarbonat
- 60 g Mentega tanpa garam
- 45 g Gula kastor
- 40 g Gula perang
- 30 g Telur
- 95 g Lady's Choice Mentega Kacang HalusSecubit garam
- 1 cawan Kacang tanah
- 30 g Telur, untuk sapuan
Langkah-langkah
-
Satukan tepung gandum, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
-
Di dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula sehingga gebu. Kemudian, masukkan telur dan Lady’s Choice Mentega Kacang Halus. Pukul sehingga sebati.
-
Masukkan campuran tepung dan kacau sehingga sebati dengan spatula. Bahagikan doh kepada bebola 8 gram dan uli menjadi bulat.
-
Susunkan semua bebola di atas dulang pembakar, letakkan sebiji kacang tanah di atas doh dan tekankan ia kebawah sedikit agar kacang tanah sedikit tenggelam ke dalam doh.
-
Akhirnya, sapukan telur di atas dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160˚C selama 15-18 minit.