

Rendang Ayam Knorr

- 1 ekor Ayam
- ½ kg Santan segar
- 4 sudu besar kerisik/kelapa goreng
- 2 keping Asam keping
- 2 helai Daun kunyit - dihiris
- 1 atau 1 ½ Knorr Kiub Pati Ayam
- 2 inci / (25 gram) halia
- 1½ inci / (10 gram) Kunyit hidup
- 4 biji / (170 gram) Bawang besar
- 5 biji / (50 gram) Bawang merah
- 4 batang serai
- 3-4 sudu besar / (120 gram) Cili kering - dikisar
- 5-6 helai daun limau purut - dihiris

Langkah-langkah
-
Masukkan semua sekali ke dalam kuali dan masak sehingga rendang kering yang disukai.
-
Masukkan asam keping dan kiub pati ayam Knorr. Jika suka, boleh masukkan sedikit gula. Masak sehingga kering yang disukai.
-
Tambahkan daun kunyit, kacau rata.
-
Akhir sekali, tabur daun limau purut, dan boleh tutup api.
Tips nutrisi
Selain protein, ayam juga mengandungi vitamin seperti vitamin B dan mineral seperti zink. Vitamin B diperlukan bagi membebaskan tenaga daripada karbohidrat. Zink adalah penting untuk pertumbuhan.