

Kek Teh Matcha

- stik pek
- 80 g Mentega
- 60 g Gula
- 2 biji Telur
- 100 g Tepung kek
- ¾ sudu teh Serbuk penaik
- 30 ml Susu
- 100 g Whipping cream
- 2 stik pek

Langkah-langkah
-
Ayak tepung bersama serbk penaik. Kemudian masukkan Lipton Matcha Green Tea Latte dan gaul sehingga sebati. Ketepikan.
-
Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan campuran tepung dan susu. Kaup balik sehingga sebati.
-
Tuang adunan ke dalam tin kek dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160˚C selama 35-40 minit. Biar sejuk.
-
Untuk topping, pukul krim sehinnga kembang dan masukkan Lipton Matcha Green Tea Latte dan gaul sehingga sebati.
-
Untuk menghias, sapukan krim ke atas kek dan biarkan di dalam peti sejuk selama 2-3 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin kek. Potong kek mengikut saiz yang dikehendaki dan hiaskan dengan strawberi.