

Mee Ladna

- 200 g mee kuning
- 1 sudu besar kicap manis
- 50 gm udang
- 50 gm sotong
- 50 gm ayam bahagian dada
- 2 ulas bawang putih, diketuk
- 5 tangkai cili padi, diketuk
- ½ batang karot
- 30 gm sayur sawi
- 50 gm bunga kobis
- 1 biji tomato, potong 6
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 Kiub Ayam Knorr Knorr Kiub Pati Ayam
- 1 sudu besar tepung jagung
- 150 ml air

Langkah-langkah
-
Panaskan sedikit minyak. Gaul rata mee bersama kicap dan masukkan ke dalam kuali. Kacau seketika, angkat dan ketepikan.
-
Dalam kuali yang sama, panaskan lagi sekali minyak dan masukkan bawang putih bersama cili padi. Goreng sehingga naik bau.
-
Masukkan sotong, udang dan isi ayam. Kacau sehingga sotong dan udang hampir masak. Masukkan karot, bunga kobis dan batang sawi, kemudian diikuti daun sawi dan tomato.
-
Tuang air secukupnya dan masak sehingga mendidih. Masukkan Kiub Ayam Knorr, sos tiram dan bancuhan tepung jagung.
-
Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Tuang kuah ke atas mee tadi.