Wooden Spoon
Purple Onion

Otak Otak Nyonya

  • 30 minit
  • 4 Hidangan
  • Ringkas Mudah
Otak Otak Nyonya
  • 1 Knorr Kiub Pati Ikan Bilis Knorr Kiub Pati Ikan Bilis
  • 350 g Ketulan ikan tenggiri, dipotong kecil
  • 2 biji Telur
  • 3 sudu besar Tepung beras
  • 100 ml Santan
  • 8 helai Daun limau purut, dihiris nipis
  • 1 sudu teh Serbuk lada sulah
  • 1 sudu besar Gula perang
  • 6 biji Cili merah, dibuang biji dan dicincang
  • 60 g Bawang merah
  • 10 g Bawang putih
  • 2 cm Lengkuas, dicincang kasar
  • 2 cm Kunyit, dicincang kasar
  • 2 batang Serai, dicincang kasar
  • 3 sudu besar Minyak masak
  • 24 helai Daun kaduk
  • 12 helai Daun pisang, potong saiz 12cm x 12cm Pencungkil gigi untuk mengekalkan bentuk
Small Plant

Langkah-langkah

  1. Masukkan semua bahan-bahan untuk inti kastard ke dalam mangkuk dan campur dengan kisaran bahan-bahan pes sehingga sebati.

  2. Didihkan air di dalam periuk dan lecur daun pisang sehingga lembut. Lipat menjadi kotak segi empat tepat dan tetapkan dengan pencungkil gigi. Ulangi langkah untuk semua daun pisang.

  3. Letakkan 2 helai daun kaduk di dalam setiap kotak daun pisang dan isikan dengan campuran inti kastard, kemudian taburkan sedikit daun limau purut di atas.

  4. Kukus dengan suhu tinggi selama 10-12 minit. Hidangkan panas.