Wooden Spoon
Purple Onion

Resepi Kari Daging Ketupat Palas

  • 90 minit
  • 6 Hidangan
  • Ringkas Mudah
knorr
  • 800 g Daging
  • 5 sudu besar Serbuk kari daging
  • 2 cawan Santan lemak rendah
  • 180 g Bawang besar
  • 20 g Bawang putih
  • 10 g Halia
  • 1 batang Kayu manis
  • 3 biji Bunga lawang
  • 2 batang Serai
  • 3- 4 - 4 helai Daun pandan
  • 6 tangkai Daun kari
  • 1 cawan Minyak masak
  • 5 cawan Air
  • 350 g Ubi kentang
  • 1 keping Asam jawa
  • 1 sudu besar Kerisik
  • 2 kiub Knorr Kiub Pati Lembu (6 Kiub 60g)
  • 1 paket Ketupat palas, masak mengikut arahan pada paket
Small Plant

Langkah-langkah

  1. Perapkan daging dengan serbuk kari daging dan santan selama 30 minit.

  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan tumisan sehingga wangi.

  3. Masukkan daging dan kacau sehingga sebati. Kemudian, masukkan separuh air dan biarkan ia mereneh. Reneh sehingga daging empuk dan masukkan ubi kentang, kacau sekali-sekala.

  4. Angkat dan hidangkan kari daging simple ini bersama dengan ketupat daun palas.