Wooden Spoon
Purple Onion

Resipi Daging Gulai Kawah

  • 50 minit
  • 5 Hidangan
  • Ringkas Mudah
knorr
  • 1 kg daging lembu, dipotong kiub kecil
  • 8 bawang merah, dipotong kasar
  • 6 ulas bawang putih
  • 5 sm halia muda, dipotong kasar
  • 4 sm lengkuas, dipotong kasar
  • 80 g cili kering, direbus, dipotong kasar
  • 250 ml air, untuk kisar
  • 3 sm kulit kayu manis
  • 1 gram bunga cengkih
  • 2 gram buah pelage
  • 10 gram bunga lawang
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 30 gram rempah kari daging
  • 20 gram rempah kerutuk
  • 20 gram air asam jawa
  • 30 gram gula Melaka
  • 10 gram gula
  • 50 ml air
  • ½ Knorr Kiub Pati Lembu (6 Kiub 60g)
  • 300 ml santan
  • Garam secukup
Small Plant

Langkah-langkah

  1. Bahan-bahan (A) dikisar sehingga halus.

  2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan (B). Masukkan pes dan tumis sehingga naik bau.

  3. Masukkan campuran rempah dan kacau sehingga naik minyak.

  4. Masukkan daging, air, Kiub Pati Daging Knorr dan gaul ratai.  Didih sehingga empuk.

  5. Masukkan santan dan perisakan secukup rasa.

  6. Hidang panas dengan nasi.