Wooden Spoon
Purple Onion

Soto Ayam Madura

  • 50 minit
  • 4 Hidangan
  • Ringkas Mudah
knorr
  • gm isi ayam (tanpa kulit)
  • 1 liter air
  • 2 inci halia - ketuk
  • 2 inci lengkuas - ketuk
  • 2 batang serai - ketuk
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 helai daun salam
  • ½ sudu kecil serbuk lada sulah
  • 1 kiub Pati Ayam Knorr Knorr Kiub Pati Ayam
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 4 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 4 biji buah keras
  • Isi ayam - carik
  • 100 gm taugeh - siram air panas
  • 100 gm suhun - celur dan tos
  • 1 biji ubi kentang - potong nipis dan goreng
  • 2 biji telur rebus
  • 2 pokok daun bawang/daun sup - hiris
  • 5 biji cili padi merah- hiris
  • 2 biji limau nipis
  • 2 paket nasi impit
Small Plant

Langkah-langkah

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan halia, lengkuas, serai, daun salam dandaun limau purut. Kacau rata.

  2. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan ayam. Tutup periuk dan reneh atas api perlahanselama 30 minit. Perasakan dengan lada sulah dan Kiub Pati Ayam Knorr. Tutup api.

  3. Keluarkan isi ayam, goreng sekejap dan carik carik.

  4. Rendam ubi kentang yang dihiris dalam air dan goreng sehingga keemasan dan rangup.

  5. Masa menghidang, letakkan nasi impit, suhun dan tauge ke dalam mangkuk. Tuangkan sup soto. Kemudianletakkan kentang goreng, telur rebus, daun sup, limau nipis dan cili padi.