Spaghetti Bolognese
- ½ sudu besar Olive Oil
- 2 ulas Bawang putih - cincang
- 1 biji Bawang besar kuning - potong dadu
- (500 - 600 gram) Daging kisar
- ½ cawan / (125 ml) Air
- 2 kiub Pati Daging Knorr
- 1 tin / (400 gram) Tomato cincang
- 1 tin / (400 gram) Tomato puri
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu kecil Sos Worcestershire
- 2 helai Daun bay kering
- ½ sudu kecil Thyme / oregano kering
- 1 sudu kecil Serbuk lada hitam
- (500 gram) Spaghetti
- Keju Parmesan
- Parsley Dihiris halus
Langkah-langkah
-
Cara penyediaan: Masak 5 liter air sehingga mendidih. Masukkan 1 sudu besar garam dan sedikit minyak zaitun. Rebus pasta mengikut masa yang ditetapkan di pek pembungkusan.
-
Panaskan minyak dalam periuk bersesuaian menggunakan api sederhana.
-
Masukkan bawang besar dan bawang putih dan kacau selama 3 minit atau sehingga lembut dan sedikit keperangan atas api sederhana.
-
Besarkan api dan masukkan daging cincang. Kacau sehingga keperangan. Masukkan air dan masak sehingga mendidih selama 1 minit.
-
Masukkan semua bahan lain kecuali lada hitam.
-
Kacau rata sehingga mendidih dan perlahankan api dan biarkan merenih selama 20-30 minit. Tambah air jika sos menjadi terlalu pekat. Kacau rata.
-
Akhir sekali, masukkan serbuk lada hitam secukup rasa.
-
Ceduk sos ke atas spaghetti yang telah direbus. Tabur dengan parutan keju dan daun parsley.