Sup Tauhu Telur
- 1 pek Cendawan Enoki
- 5 keping Cendawan Shiitake
- 3 pek Tahu telur - dibelah dua
- 1 sudu kecil Lada sulah
- 3 ulas Bawang putih
- 3 akar Pokok ketumbar
- 1 Knorr Kiub Pati Lembu (6 Kiub 60g)
- 1 biji telur
- 1 sudu makan Tepung jagung- digaul dengan air
- Sedikit daun bawang
Langkah-langkah
-
Cara penyediaan: Panaskan minyak dan goreng kan tofu telur sehingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
-
Keluarkan minyak dan tumis kan bahan tumbuk tadi sehingga wangi. Mori menggunakan periuk non-stick jadi tak perlu sangat minyak. Jika perlu, letak sedikit minyak.
-
Kemudian masukkan cendawan shittaki dan masak sehingga sedikit lembut.
-
Kemudian masukkan air dan biar didih sebentar.
-
Masukkan 1 Knorr Kiub lembu dan biarkan sup mereneh sebentar
-
Masukkan Tofu telur yang di goreng kan tadi.
-
Telur yang di pukul sedikit kemudian tuang kan ke dalam kuah sup.
-
Biar kan renih sebentar
-
Tuang kan air tepung jagung.
-
Masukkan cendawan enoki dan matikan api.
-
Taburkan daun bawang dan sedia untuk dihidang.