Wooden Spoon
Purple Onion

Tom Yam Ayam

  • 20 minit
  • 4 Hidangan
  • Ringkas Mudah
knorr
  • 500 g Ayam, dipotong kecil
  • 1.5 L Air
  • 60 g Bawang kuning, dihiris kasar
  • 2 biji Cili padi, dibelah dua
  • 3 batang Serai, dihiris kasar
  • 20 g Lengkuas, dihiris
  • 4 helai Daun limau purut
  • 120 g Kuntum bunga kubis
  • 100 g Tomato ceri merah
  • 180 g Cendawan butang
  • 10 g Gula Melaka
  • 1½ sudu besar Sos ikan
  • 2 kiub Knorr Kiub Pati Tom Yam
  • 1 sudu besar Jus limau
  • 10 g Daun ketumbar dihiris kasar
Small Plant

Langkah-langkah

  1. Didih air di dalam periuk. Masukkan ayam, bawang besar, cili padi, serai, lengkuas, daun limau purut dan biar mendidih. Masak sehingga ayam masak sepenuhnya.

  2. Masukkan kuntum bunga kubis, cendawan butang, gula Melaka, sos ikan dan Knorr Kiub Pati Tom Yam dan jus limau. Kacau sehingga sebati dan biar mendidih.

  3. Akhirnya, masukkan tomato ceri merah dan biar mereneh selama 30 saat. Hias dengan daun ketumbar dan hidangkan panas.