Bihun Sup Ayam Utara

20minit
4 Hidangan
Ringkas - Easy
Bihun Sup Ayam Utara

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ayam

Bahan-bahan

  • 200 g Bihun
  • ½ tbsp Serbuk kunyit
  • Air untuk merendam bihun

Bahan-bahan kisar:

  • 100 g Bawang merah
  • 10 g Bawang putih
  • 15 g Halia
  • 2 tbsp Minyak masak

Untuk sup ayam:

  • 800 g Ayam, dipotong ketulan kecil
  • 1 batang Serai, diketuk sedikit
  • 3 tangkai Daun sup, guna bahagian batang dan simpan daun untuk hiasan
  • 1 Sup bunjut
  • ½ sudu besar Serbuk lada sulah
  • ½ sudu besar Serbuk lada hitam kasar
  • 1.5 L Air

Untuk hiasan:

  • Bawang goreng, cili padi, lobak masin (dicincang)

Langkah-langkah

1

Rendam bihun dengan serbuk kunyit selama 10-15 minit. Rebus dengan air rendaman sehingga menjadi lembut. Alih dari api dan toskan airnya. Ketepikan.

2

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi. Masukkan serai dan batang daun sup, tumis seminit. Kemudian, masukkan ketulan ayam dan kacau sebati.

3

Masukkan air dan sup bunjut, masak sehingga mendidih. Tambahkan Knorr Kiub Pati Ayam, serbuk lada sulah dan lada hitam. Reneh sehingga ayam masak sepenuhnya.

4

Untuk hidangan, letak bihun dalam mangkuk, susun ketulan ayam di tepi dan cedokkan sup ayam ke dalam mangkuk. Hias dan hidangkan panas.

Exit mobile version