Bahan-bahan
Bahan-bahan
-
200 g Bihun
-
½ tbsp Serbuk kunyit
-
Air untuk merendam bihun
-
Bahan-bahan kisar:
-
100 g Bawang merah
-
10 g Bawang putih
-
15 g Halia
-
2 tbsp Minyak masak
Untuk sup ayam:
-
800 g Ayam, dipotong ketulan kecil
-
1 batang Serai, diketuk sedikit
-
3 tangkai Daun sup, guna bahagian batang dan simpan daun untuk hiasan
-
1 Sup bunjut
-
½ sudu besar Serbuk lada sulah
-
½ sudu besar Serbuk lada hitam kasar
-
1.5 L Air
Untuk hiasan:
-
Bawang goreng, cili padi, lobak masin (dicincang)
Langkah-langkah
1
Rendam bihun dengan serbuk kunyit selama 10-15 minit. Rebus dengan air rendaman sehingga menjadi lembut. Alih dari api dan toskan airnya. Ketepikan.
2
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi. Masukkan serai dan batang daun sup, tumis seminit. Kemudian, masukkan ketulan ayam dan kacau sebati.
3
Masukkan air dan sup bunjut, masak sehingga mendidih. Tambahkan Knorr Kiub Pati Ayam, serbuk lada sulah dan lada hitam. Reneh sehingga ayam masak sepenuhnya.
4
Untuk hidangan, letak bihun dalam mangkuk, susun ketulan ayam di tepi dan cedokkan sup ayam ke dalam mangkuk. Hias dan hidangkan panas.