Gulai Udang Nasi Dagang

45minit
6 Hidangan
Sederhana - Medium

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ayam
  • ½ kg udang
  • ½ kg santan segar
  • 1 sudu kecil halba campur
  • ½ sudu besar rempah kari ikan
  • 1-2 keping asam keping
  • ½ keping gula Melaka - 40 gram
  • ½ sudu besar garam
  • 400 ml air
  • ½ cawan minyak masak

Untuk bahan kisar

  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ inci kunyit hidup
  • 2 sudu besar cili kisar
  • ½ inci halia
  • ½ inci lengkuas

Langkah-langkah

1

Panaskan minyak dan tumis halba campur seketika sebelum dimasukkan bahan kisar.

2

Tumis sehingga terbit minyak dan masukkan rempah kari. Kacau lagi hingga terbit minyak.

3

Tuangkan air secukupnya kemudian masukkan santan. Kacau rata sehingga kuah mendidih supaya santan tidak berketuk.

4

Masukkan asam keping, gula Melaka dan kiub pati ayam Knorr.

5

Masak kuah hingga menjadi sedikit pekat dan terbit minyak. Jika belum terbit minyak, masukkan air sedikit demi sedikit.

6

Masukkan udang dan kacau sehingga kuah terbit minyak.

7

Sesuaikan rasa masin dan manisnya. Masak udang sehingga masak sahaja kerana kulit udang akan jadi kecut.

Exit mobile version