Bahan-bahan
-
½ kg udang
-
½ kg santan segar
-
1 sudu kecil halba campur
-
½ sudu besar rempah kari ikan
-
1-2 keping asam keping
-
½ keping gula Melaka - 40 gram
-
1 kiub Knorr Kiub Pati Ayam
-
½ sudu besar garam
-
400 ml air
-
½ cawan minyak masak
Untuk bahan kisar
-
3 biji bawang merah
-
2 ulas bawang putih
-
½ inci kunyit hidup
-
2 sudu besar cili kisar
-
½ inci halia
-
½ inci lengkuas
Langkah-langkah
1
Panaskan minyak dan tumis halba campur seketika sebelum dimasukkan bahan kisar.
2
Tumis sehingga terbit minyak dan masukkan rempah kari. Kacau lagi hingga terbit minyak.
3
Tuangkan air secukupnya kemudian masukkan santan. Kacau rata sehingga kuah mendidih supaya santan tidak berketuk.
4
Masukkan asam keping, gula Melaka dan kiub pati ayam Knorr.
5
Masak kuah hingga menjadi sedikit pekat dan terbit minyak. Jika belum terbit minyak, masukkan air sedikit demi sedikit.
6
Masukkan udang dan kacau sehingga kuah terbit minyak.
7
Sesuaikan rasa masin dan manisnya. Masak udang sehingga masak sahaja kerana kulit udang akan jadi kecut.