Soto Ayam Madura

50minit
4 Hidangan
Ringkas - Easy

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Ayam

Bahan untuk sup :

  • gm isi ayam (tanpa kulit)
  • 1 liter air
  • 2 inci halia - ketuk
  • 2 inci lengkuas - ketuk
  • 2 batang serai - ketuk
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 helai daun salam
  • ½ sudu kecil serbuk lada sulah
  • 1 kiub Pati Ayam Knorr Knorr Kiub Pati Ayam
  • 4 sudu besar minyak masak

Bahan kisar :

  • 4 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 4 biji buah keras

Bahan B:

  • Isi ayam - carik
  • 100 gm taugeh - siram air panas
  • 100 gm suhun - celur dan tos
  • 1 biji ubi kentang - potong nipis dan goreng
  • 2 biji telur rebus
  • 2 pokok daun bawang/daun sup - hiris
  • 5 biji cili padi merah- hiris
  • 2 biji limau nipis
  • 2 paket nasi impit

Langkah-langkah

1
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan halia, lengkuas, serai, daun salam dan
daun limau purut. Kacau rata.
2
Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan ayam. Tutup periuk dan reneh atas api perlahan
selama 30 minit. Perasakan dengan lada sulah dan Kiub Pati Ayam Knorr. Tutup api.
3
Keluarkan isi ayam, goreng sekejap dan carik carik.
4
Rendam ubi kentang yang dihiris dalam air dan goreng sehingga keemasan dan rangup.
5
Masa menghidang, letakkan nasi impit, suhun dan tauge ke dalam mangkuk. Tuangkan sup soto. Kemudian
letakkan kentang goreng, telur rebus, daun sup, limau nipis dan cili padi.
Exit mobile version