Spaghetti Bolognese - Nak Makan Apa?

Spaghetti Bolognese

Save to your favorites

35min
5 Servings
Ringkas - Easy
Nak Makan Apa|May 15, 2021

Bahan-Bahan

Untuk bahan bahan A

  • 1½ sudu besar Olive Oil
  • 2 ulas Bawang putih - cincang
  • 1 biji Bawang besar kuning - potong dadu
  • (500 - 600 gram) Daging kisar
  • ½ cawan / (125 ml) Air

Untuk bahan bahan B

  • 2 kiub Pati Daging Knorr
  • 1 tin / (400 gram) Tomato cincang
  • 1 tin / (400 gram) Tomato puri
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu kecil Sos Worcestershire
  • 2 helai Daun bay kering
  • ½ sudu kecil Thyme / oregano kering
  • 1 sudu kecil Serbuk lada hitam

Untuk bahan bahan C

  • (500 gram) Spaghetti
  • Keju Parmesan
  • Parsley Dihiris halus

Langkah-Langkah

1

Cara penyediaan: 

Masak 5 liter air sehingga mendidih. Masukkan 1 sudu besar garam dan sedikit minyak zaitun. Rebus pasta mengikut masa yang ditetapkan di pek pembungkusan.

2

Panaskan minyak dalam periuk bersesuaian menggunakan api sederhana.

3

Masukkan bawang besar dan bawang putih dan kacau selama 3 minit atau sehingga lembut dan sedikit keperangan atas api sederhana.

4

Besarkan api dan masukkan daging cincang. Kacau sehingga keperangan. Masukkan air dan masak sehingga mendidih selama 1 minit.

5

Masukkan semua bahan lain kecuali lada hitam.

6

Kacau rata sehingga mendidih dan perlahankan api dan biarkan merenih selama 20-30 minit. Tambah air jika sos menjadi terlalu pekat. Kacau rata.

7

Akhir sekali, masukkan serbuk lada hitam secukup rasa.

8

Ceduk sos ke atas spaghetti yang telah direbus. Tabur dengan parutan keju dan daun parsley.

Post saved to your favorites.
Post removed from favorites.