Sup Tulang Istimewa

1jam
7 Hidangan
Sederhana - Medium

Bahan-bahan

Bahan-bahan diperlukan untuk resipi ini:
Knorr Kiub Pati Lembu (6 Kiub 60g)
  • 1 kg tulang lembu ~ rebus dahulu hingga empuk
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 1 peket kecil rempah sup - anggaran 2 sudu besar
  • 1 litre Air rebusan tulang secukupnya
  • 1 batang lobak merah ~ dadu
  • 2 biji kentang ~ dadu
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 1 Kiub Pati Lembu Knorr Knorr Kiub Pati Lembu (6 Kiub 60g)
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • 1 batang saderi - hiris
  • Daun sup dan daun bawang ~ hiris
  • 4 biji cili padi - hiris
  • Bawang goreng - tabur 1 sudu besar

Bahan Kisar:

  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • ½ batang lobak merah
  • 1 batang saderi
  • 1 batang daun bawang

Langkah-langkah

1

Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Ketepikan. Kisar pula karot, batang saderi dan daun bawang. Ini bermakna ada 2 mangkuk bahan kisar berasingan yang perlu ditumis nanti.

2

Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk. Tumiskan rempah tumis ( kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih) dan bawang besar yang telah di hiris hingga harum dan garing.

3

Masukkan bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan halia) dan tumis lagi hingga garing dan terbit minyak. Masukkan pula lobak merah, saderi dan daun bawang yang telah di kisar halus. Tumis lagi hingga garing.

4

Kemudian masukkan rempah sup. Tumis lagi hingga rempah garing. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.

5

Bila semua dah garing masukkan tulang dan air rebusan tulang. Jika kurang boleh tambah lagi air biasa. Kacau sebentar dan biarkan ia mereneh.

6

Bila daging dah empuk, masukkan lada sulah dan secukup rasa dan Kiub Pati Daging Knorr.

7

Akhir sekali masukkan kentang dan lobak yang telah di dadu kecil. Bila kentang hampir empuk, masukkan juga
daun sup, batang saderi, cili padi dan bawang goreng. Tutup api dan sedia di hidangkan dengan sambal kicap.

Exit mobile version